NOWY SERWER

Ogłoszenia i komunikaty administracji.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

NOWY SERWER

#1 Post autor: luki » 03 sty 2008, 15:47

A więc od dziś forum działa na nowym płatnym (nie opłaconym ;) ) serwerze.
Mam nadzieję że będzie tutaj działać sprawniej i wygodniej jednak na sam początek mam ważne uwagi !!

1. Trzeba koniecznie uzupełnić swoje profile
2. W związku z problemem wgrywania avatarów, należy podesłać je pocztą do mnie i umieszczę je na serwerze. Mam nadzieję że ta opcja będzie prowizoryczna i w przyszłości rozwikłam ten problem.
Osoby które posiadały avatary na starym forum - zostaną one przeniesione, więc konieczności ich wysyłki nie ma...
3. Zdjęcia z albumu zostały na mojeforum.net, natomiast tutaj mamy same dane z poszczególnych fotek. Postanawiam to oczyścić, a zdjęcia z mojeforum.net zgram na komopa.
Jeśli ktoś nie będzie chciał wystawić swoją fotkę do albumu, a obecnie na kompie jej nie posiada mogę ją odesłać.
4. Muszę jeszcze pogrzebac przy uśmieszkach bo coś wyleciały...

Ponadto jeszcze przez najbliższe dni będę korygował wszelkie konfiguracje forum oraz przyjmował ewentualne informacje co do jego działania - jeśli stwierdzicie jakies problemy to piszcie do mnie.

To chyba już wszystko...
miłego klikania :mrgreen:
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

rzelfix
Posty: 829
Rejestracja: 11 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: GOP

#2 Post autor: rzelfix » 03 sty 2008, 16:35

Na chwilę obecną jako moderator nie mogę edytować posta administratora. Chodzi oczywiście o to, aby moderatorzy mogli wciąż aktualizować spisy wagonów (tematy o kasacjach, pantografach połówkowych czy przetwornicach)... ;)

Warto też pogratulować nowego serwera... :mrgreen:

Awatar użytkownika
Boguś
Posty: 4741
Rejestracja: 17 lis 2006, 16:30
Lokalizacja: Katowice-Piotrowice

#3 Post autor: Boguś » 03 sty 2008, 20:37

Nie świeci się ikonka informująca o nowych wiadomościach.

Awatar użytkownika
dombia
Posty: 326
Rejestracja: 12 lis 2006, 14:22
Kontakt:

#4 Post autor: dombia » 03 sty 2008, 20:55

Nie loguje się automatycznie :(

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#5 Post autor: luki » 04 sty 2008, 12:39

rzelfix pisze:Na chwilę obecną jako moderator nie mogę edytować posta administratora.
Już powinien być problem załatwiony, moderatorzy proszenie o sprawdzenie tej funkcji...
Boguś pisze:Nie świeci się ikonka informująca o nowych wiadomościach.
Jesli chodzi o małą ikonkę po prawej stronie (strona ze strzałką) to w tym stylu chyba tak już jest, bo ikony główne od działów mi się świeca.
To już z czasem się załatwi.
Mam nadzieję że w kwestii wyświetlania się listy nowych postów wszystko jest jak trzeba.
dombia pisze:Nie loguje się automatycznie
Spróbuj wyczyścić swoje cookie. Ja miałem problem w ogóle z logowaniem i to pomogło. Jak nie pomoże to poszukam przyczyny.
rzelfix pisze:Warto też pogratulować nowego serwera... :mrgreen:
Thx :)
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Logowanie automatyczne

#6 Post autor: luki » 11 sty 2008, 15:09

Powracam do tematu z logowaniem automatycznym.
Przypuszczalnie rozwiązałem ten problem, wszystko zależy teraz jak u Was to działa.
Aby mieć pewność, że wszystko przebiegnie sprawnie, najpierw wyczyśćcie sobie swoje przeglądarki z ciasteczek, następnie wejdźcie na forum wpisując adres z www..., po czym zalogujcie się zaznaczając opcję loguj automatycznie. Następnie opuście forum, i powróćcie na forum (starajcie się pamiętać o www...) po jakimś czasie. Czekam za sygnały....

Przypominam jednocześnie by pamiętać by nie zapamiętywać swojego hasła, czy też ustawiać logowania automatycznego na komputerach po za domem, np. u kolegi, w kafejce, szkole, itp.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

rzelfix
Posty: 829
Rejestracja: 11 lis 2006, 23:18
Lokalizacja: GOP

#7 Post autor: rzelfix » 11 sty 2008, 16:08

U mnie wszystko już gra. Wielkie dzięki ;)

Gall
Posty: 230
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:21
Lokalizacja: Bytom

#8 Post autor: Gall » 09 lut 2008, 15:28

Pytanie: czy na nowym serwerze da się przypisać własną domenę? ;)
45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#9 Post autor: luki » 09 lut 2008, 15:33

Da się... osobiście myślałem już nad domeną regionalną "nazwa.slask.pl"
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Gall
Posty: 230
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:21
Lokalizacja: Bytom

#10 Post autor: Gall » 09 lut 2008, 19:52

wrzuciem tramwaje.heaven.eu.org jako CNAME dla www.tramwaje.cp6.win.pl, mogę zmienić na inny typ rekordu ;) Teraz tylko serwer musiałby wiedzieć, że ma pokazywać odpowiednią stronę ;)
45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#11 Post autor: luki » 10 lut 2008, 14:33

Gall pisze:wrzuciem tramwaje.heaven.eu.org jako CNAME dla www.tramwaje.cp6.win.pl, mogę zmienić na inny typ rekordu ;) Teraz tylko serwer musiałby wiedzieć, że ma pokazywać odpowiednią stronę ;)
Zaparkowałem te domenę i działa jak trzeba, ale co do forum to wejście na nie przekierowuje na normalny adres, ponadto próbując się logować z domeną oczywiście za pierwszym razem nie loguje przerzucając na cp6.win.
Ponadto jeszcze wystukując z www. nie wyświetla się strona...
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Gall
Posty: 230
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:21
Lokalizacja: Bytom

#12 Post autor: Gall » 10 lut 2008, 17:04

luki pisze: Zaparkowałem te domenę i działa jak trzeba, ale co do forum to wejście na nie przekierowuje na normalny adres, ponadto próbując się logować z domeną oczywiście za pierwszym razem nie loguje przerzucając na cp6.win.
Ponadto jeszcze wystukując z www. nie wyświetla się strona...
www.tramwaje dodałem do DNSa ;)
45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

Awatar użytkownika
observator
Posty: 405
Rejestracja: 20 wrz 2007, 18:50
Lokalizacja: punkt_observacyjny
Kontakt:

#13 Post autor: observator » 08 mar 2009, 19:07

Jak jest a aliasem tramwaje.cp6.win.pl? Zawsze wchodziłem na strone przez zakładke i było OK. Od pewnego czasu nie dało sie wejść i myślałem że strona jest offline. Dzisiaj po ponownym failu wpisałem ręcznie tramwaje.slask.pl i weszło od razu, co ciekawe zakładkowe cp6.win.pl nagle nauczyło się redira na slask.pl. Oczywiście problemu nie ma poza tym że od wielu miesięcy forum nie pamięta logowania.
tramwaj najlepszym środkiem transportu na zakorkowane miasta

[1] pomiędzy przystankami 'Zawodzie Akademia Ekonomiczna-Zawodzie Ośrodek Sportowy' w kierunku pętli/zajezdni
[2] j.w. w kierunku Rynku

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#14 Post autor: luki » 08 mar 2009, 21:11

observator pisze:Jak jest a aliasem tramwaje.cp6.win.pl? Zawsze wchodziłem na strone przez zakładke i było OK. Od pewnego czasu nie dało sie wejść i myślałem że strona jest offline.
cp6.win.pl stale funkcjonuje, natomiast nie wiem dlaczego u Ciebie wyskakiwał błąd
observator pisze:Oczywiście problemu nie ma poza tym że od wielu miesięcy forum nie pamięta logowania.
Hmm, u mnie działa bez problemu, a czy w tym przypadku wchodzisz na bezpośredni adres www.forum... czy taki który Ci się kończy na .pl/forum bo wtedy może z powodu przekierowania być kłopot z tym - przynajmniej tak strzelam...
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Awatar użytkownika
observator
Posty: 405
Rejestracja: 20 wrz 2007, 18:50
Lokalizacja: punkt_observacyjny
Kontakt:

#15 Post autor: observator » 09 mar 2009, 22:03

Adres ze sleszem na końcu. Teraz zajrzałem ponownie po ponad 24h od ostatniej wizyty i pamięta logowanie i wchodzi normalnie.

edycja 22 marca: I znowu nie wchodzi poprzez cp6, logowanie też zgubił. Zmieniłem w zakładce na slask.pl i zobaczymy jak będzie.
tramwaj najlepszym środkiem transportu na zakorkowane miasta

[1] pomiędzy przystankami 'Zawodzie Akademia Ekonomiczna-Zawodzie Ośrodek Sportowy' w kierunku pętli/zajezdni
[2] j.w. w kierunku Rynku

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#16 Post autor: luki » 23 mar 2009, 13:25

observator pisze:I znowu nie wchodzi poprzez cp6
No to nie wchodź przez cp6 ;)
observator pisze:logowanie też zgubił
Jak wyżej + może twoja przeglądarka gubi ciastka ? Ty nasz Operę ?
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Gall
Posty: 230
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:21
Lokalizacja: Bytom

#17 Post autor: Gall » 24 mar 2009, 09:09

Nie wiem, czy wszyscy tak mają, czy tylko ja: Po wybraniu "Zobacz posty nowe/edytowane" i później "Otwórz wszystkie w nowych oknach" ustawia na początkach wątków, a nie na pierwszym nieczytanym. Jeśli ręcznie otwieram każdy wątek, otwiera prawidłowo. Dzieje się tak od jakiegoś czasu, wcześniej działało normalnie.
45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#18 Post autor: luki » 24 mar 2009, 13:28

Powinno być już dobrze.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Gall
Posty: 230
Rejestracja: 07 mar 2007, 21:21
Lokalizacja: Bytom

#19 Post autor: Gall » 24 mar 2009, 14:18

luki pisze:Powinno być już dobrze.
Tak, działa prawidłowo :D
45 5F E1 04 22 CA 29 C4 93 3F 95 05 2B 79 2A B2

Awatar użytkownika
Kuba
Posty: 743
Rejestracja: 22 kwie 2008, 10:52
Lokalizacja: Będzin/Mierzęcice

#20 Post autor: Kuba » 24 mar 2009, 15:45

No tak. Jak jednemu coś nie działa a drugiemu działa, potem pierwszemu działa to znów drugiemu nie. Za każdym razem musze ię ponownie logować. Niby zaznaczam, żeby zalogował mnie automatycznie przy każdej wizycie a tu nic.
"Idę do roboty na zajezdnię, będę zmieniał opony w tramwajach!"
http://mierzecice.myminicity.com/

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#21 Post autor: luki » 24 mar 2009, 16:01

Kuba pisze:Niby zaznaczam, żeby zalogował mnie automatycznie przy każdej wizycie a tu nic.
Zwykle to jest problem spowodowany obsługą ciasteczek przez przegladarkę.
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Awatar użytkownika
Kuba
Posty: 743
Rejestracja: 22 kwie 2008, 10:52
Lokalizacja: Będzin/Mierzęcice

#22 Post autor: Kuba » 24 mar 2009, 17:02

Do tej pory było ok. Pamiętał mnie przez 4 dni jak nie było mnie w domu. Od dzisiaj odkąd coś pozmieniałeś w ustawieniach około 13 nie działa. W przeglądarce nic nie zmieniałem.
"Idę do roboty na zajezdnię, będę zmieniał opony w tramwajach!"
http://mierzecice.myminicity.com/

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#23 Post autor: luki » 24 mar 2009, 17:12

W ustawieniach nic nie zmieniałem, dodałem jedynie przekierowanie z http://forum... na http://www.forum..., może miałeś zapamiętane wejście bez www i dlatego się zapomniało. Wchodź przez www... i daj sobie to autologowanie i sprawdź czy się coś zmieni...
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Awatar użytkownika
Kuba
Posty: 743
Rejestracja: 22 kwie 2008, 10:52
Lokalizacja: Będzin/Mierzęcice

#24 Post autor: Kuba » 24 mar 2009, 17:46

i nadal się dzieje jak się działo.

25.03.09
Sytuacja się nie poprawiła.
Nadal jest jak było. Nawet niecałe 10 sekund przerwy miedzy wyłączeniem forum i ponownym włączeniem powoduje ponowne logowanie się... Cóż robić?
"Idę do roboty na zajezdnię, będę zmieniał opony w tramwajach!"
http://mierzecice.myminicity.com/

Awatar użytkownika
luki
Posty: 5409
Rejestracja: 11 lis 2006, 13:29
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

#25 Post autor: luki » 25 mar 2009, 13:07

Sprawdź czy teraz coś się zmieniło...
Legenda:
R - obsada z rozkładu
D - domyślam się, obsada typowana analogicznie
K - obsada z kamerki

Awatar użytkownika
observator
Posty: 405
Rejestracja: 20 wrz 2007, 18:50
Lokalizacja: punkt_observacyjny
Kontakt:

#26 Post autor: observator » 29 mar 2009, 23:39

Małe śledztwo i rezultaty:
-zmiana cp6.win na slask.pl i wchodzi bez problemu
-na 99% jestem pewien że logowanie gubi się z powodu czyszczenia folderu 'temp' który mi szybko zarasta. Przykładowo po opróżnieniu ww. folderu po wejściu na youtube pojawia się zapytanie o ustawienia języka i lokalizacji. Wygląda na to że opera ma dzielone zapamiętywanie na foldery 'temp' i 'cache'. Ten drugi jest nie czyszczony i dzięki temu pamięta np. historie wpisywanych adresów.
tramwaj najlepszym środkiem transportu na zakorkowane miasta

[1] pomiędzy przystankami 'Zawodzie Akademia Ekonomiczna-Zawodzie Ośrodek Sportowy' w kierunku pętli/zajezdni
[2] j.w. w kierunku Rynku

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość