Proponowane zmiany:
- Spis wagonów liniowych wg zajezdni, Składy - konfiguracje i spięcia oraz poszczególne listy wagonów odstawionych jako listy nadrzędne. Informacje o spięciach i rozpięciach składów zostaną w całości przeniesione do odpowiedniego tematu.
- Reszta list będzie aktualizowana po wprowadzeniu zmian w listach nadrzędnych, np. przeniesienia wagonów między zajezdniami, choć możliwe jest też całkowite pominięcie tych informacji na rzecz Spisu.
- Wagon usuwany z listy odstawionych zostanie wyszczególniony np. w Spisie jako wagon do potencjalnej aktualizacji. Chodzi głównie o najbardziej zróżnicowane stopiątki. Po odstawce zmianie może ulec np. obecność i położenie wyświetlaczy, oświetlenie zewnętrzne, listwy boczne i malowanie zderzaków.
- Uproszczenie i aktualizacja oznaczeń. Część list nijak ma się do oznaczeń zawartych w legendzie, widziałem też kilka, w których oznaczenia występują w ilości dwucyfrowej, przy czym jedne są zawarte w drugich. Bardziej czytelne byłoby użycie kilku niepokrywających się oznaczeń.
- Wyszczególnienie wszystkich możliwych przypadków, bez traktowania jednego z nich jako normalny, np. brak odnotowania jednego z wzajemnych położeń numeru i loga na lewej burcie przez traktowanie go jako normalne. Powinien być uwzględniony stan pusty oznaczający, że stan rzeczywisty jest nieznany.
- Na liście znajdują się wszystkie wagony, których ona dotyczy (patrz wyżej)
Myślę, że znacznie poprawi to czytelność i aktualność list. Statystycy, co o tym myślicie? Jestem otwarty na sugestie